Meesterschilder D. Pouwels v.o.f. uit Ossenzijl is de overall-winnaar van de Nationale SchildersVakprijs 2015. Pouwels won niet in zijn eigen categorie. Daarvoor was het project van deze vakspecialist té bijzonder: De Glazen Koets, eigendom van het Koninklijk Huis. (klik hier voor een uitgebreid beeldverslag van de prijsuitreiking)

Alle winnaars in de verschillende categorieën van de Nationale SchildersVakprijs 2015 bij elkaar tijdens de uitreiking op 29 oktober in Klooster Bethelem in het Brabantse Haren.
Alle winnaars in de verschillende categorieën van de Nationale SchildersVakprijs 2015 bij elkaar tijdens de uitreiking op 29 oktober in Klooster Bethlehem in het Brabantse Haren.

De Gouden Koets zal, zoals bekend, de komende jaren worden gerestaureerd. Vanaf komend jaar zal de koning op de derde dinsdag van september naar de Staten-Generaal rijden in een ander schitterend rijtuig: De Glazen Koets uit 1826. Deze koets werd in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd. Daar zijn verschillende deskundigen en vakmensen bij betrokken geweest.

Een belangrijke rol was weggelegd voor Dick Pouwels. Hij tekende voor het zeer verfijnde verguldwerk (de details van het houtsnijwerk moeten maximaal bewaard blijven bij het ‘beplakken’ met velletjes 24 karaats goud), het hyperstrakke bieswerk (met een penseel worden biesjes getrokken) en vooral het ongekend spiegelende lakwerk (de panelen werden kaalgemaakt en daarna zeker 15 keer gelakt, voor een extreem ‘bolle’ glans).

Niet gewoon

De uitreiking van de Nationale SchildersVakprijs 2015 vond donderdag 29 oktober plaats in Klooster Bethlehem in het Brabantse Haren. De vakjury prijst schilderwerk aan De Glazen Koets als het beste vakwerk van het afgelopen jaar, maar constateert tegelijk dat er niet meer van ‘gewoon’ schilderwerk sprake is. Er is geen tweede opdrachtgever in Nederland te bedenken die zo’n project mogelijk kan en wil maken.

Drakenzaal

Daarom kende de jury de prijs in de categorie Decoratieschilderwerk toe aan de reconstructie van het plafond van de Drakenzaal in kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, door Schildersbedrijf De Jongh in Waardenburg. Ook hier is met heel veel kundigheid en deskundigheid oude luister hersteld, maar er moesten ook economische keuzes worden gemaakt, iets wat bijna altijd voorkomt bij schilderwerk, ook van dit niveau.

Geboortecentrum

In de categorie Nieuwbouwschilderwerk won Peter Wijns Schilderwerken uit het Limburgse Eijsden met behang- en schilderwerk in een nieuwbouwvleugel  (Spoedpost en Geboortecentrum) van het VieCurie Medisch Centrum in Venlo. Mede dankzij een aannemer met gevoel voor afwerking mocht Wijns een zeer hoog kwaliteitsniveau leveren waardoor de omgeving voor de patiënten zo behaaglijk en comfortabel mogelijk is gemaakt.

Witte Kasteel

In de categorie Onderhoudsschilderwerk ging de prijs naar Het Witte Kasteel in Loon op Zand, geschilderd door DecoArt Snoeks uit Aarle-Rixtel. Het zwaar verwaarloosde kasteeltje werd van onder tot boven gerenoveerd waarbij de schilder de houtrotreparaties, het buitenschilderwerk van houten onderdelen en van de enorme gevels én het opnieuw stoppen van de honderden kleine raampjes voor zijn rekening nam.

Publieksprijs

De Nationale SchildersVakprijs kent naast de juryprijzen ook een Publieksprijs. Met ruim 30 procent van alle uitgebrachte stemmen gaat die naar het project De Hallen in Amsterdam door Schilderwerken De Boer Obdam uit Obdam. De oude tramremise in Amsterdam-West kreeg een nieuwe, buurtverbindende en toeristentrekkende functie. De Boer schilderde er zo’n beetje alles en plaatste binnenbeglazing.

Klanttevredenheidspluim

Verder was er nog een Klanttevredenheidspluim, te vergeven onder alle voorgeselecteerde projecten (totaal 36) voor de Nationale SchildersVakprijs 2015. Onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy kende die, op basis van een tevredenheidsmeting, toe aan Venko Schilderwerken. Dat schilderde de historische gietijzeren vuurtoren van Breskens in opdracht van een zeer tevreden Rijkswaterstaat.

Het was de zevende editie van de Nationale SchildersVakprijs, die wordt georganiseerd door de gezamenlijke vakpers in de schilderssector: SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en Schildervak.nl.

Bekijk hier de video’s van de genomineerde projecten:

Kijk voor een uitgebreid beeldverslag van de prijsuitreiking kijk op www.schildersvak.nl.
En klik hier voor de ‘portretfoto’s’ die zijn gemaakt bij het ontvangst van de gasten.