Projectbeschrijving

Inzender: Schildersbedrijf de Graaf, Groningen
Categorie: Restauratie/decoratieschilderwerk

Het project omvat restauratiewerk in een gedeelte van een rijksmonument dat is gebouwd in 1791, verbouwd in 1883 en uitgebreid en verbouwd in 1904. De laatste uitbreiding en verbouwing is nu gerestaureerd. Het gebouw was in het verleden ambtswoning van de commissaris van de koning in Groningen en is in 1953 overgedragen aan de Rijksuniversiteit (RUG). Het gerestaureerde gedeelte, inclusief veranda, wordt gebruikt als vergaderruimte door bestuurders van de RUG. Vrijwel alle interieuronderdelen zijn vervaardigd in de Lodewijk XVI-stijl. De wanden van de zaal kennen lambriseringen, kaders voor stoffen bespanningen en een zwaar hoofdgestel met architraaf, fries en kroonlijst. Wanden en plafonds zijn in originele staat van 1904 teruggebracht.

Motivatie

Betrokken techneuten uit diverse disciplines hebben hier hun vakmanschap ingezet en zijn daarbij binnen een strakke planning gebleven. De grote verscheidenheid aan detailleringen in één kamer maakt het werk interessant en benadrukt tevens de must voor een goede onderlinge samenwerking. Denk hierbij aan het herstellen, voorbewerken en in oude kleuren schilderen van de bestaande ondergronden en het restaureren van de molton en stoffen bespanningen die in een Belgisch naaiatelier zijn aangepast. Ook is er in de oude detaillering veel bladgoud en koord verwerkt. In de zaal en de veranda is glas vervangen door monumentaal veiligheidsglas.