Projectomschrijving

De Stadsschouwburg, het belangrijkste toneelpodium in Groningen, dateert uit 1883 en is een ontwerp van Frederik Willem van Gendt en Hugo Pieter Vogel. Tussen 1976 en 1984 werd het gebouw ingrijpend gerenoveerd. De laatste renovatie was in 1993 en een jaar later werd het een Rijksmonument. Nu is opnieuw de hele buitenschil onder handen genomen, waarvoor het gebouw helemaal in de steigers is gezet. Alle soorten werkzaamheden zijn uitgevoerd: schilderwerk, glaswerk, stucwerk, houtrotherstel en bladgoud aanbrengen. De buitengevels zijn eerst gereinigd door middel van waterstralen met een temperatuur van 95 tot 100 graden Celsius op 525 bar.

 

Motivatie inzender

Het schilderwerk aan de houten geveldelen, en waar nodig houtrotherstel, is van hoge kwaliteit. Tevens moesten zowel stalen als aluminium ondergronden worden behandeld. De grootste klus was het herstellen van de gemetselde en geplamuurde muren en ornamenten van zandsteen. Scheuren zijn geïnjecteerd en er is een nieuwe stuclaag van lijmmortel opgezet, waarna de gevels zijn geschilderd met een gepigmenteerde silaan-/siloxaan-emulsieverf. De meeste aandacht en tijd is echter besteed aan het in originele staat brengen van de verschillende ornamenten, waarvan sommigen er zeer slecht aan toe waren. Ook is alle beglazing vervangen uit oogpunt van brandwerendheid en veiligheid.

Reacties

  • De Stadsschouwburg Groningen is sinds 13-04-1995 opgenomen in het register van beschermde Rijksmonumenten. Dit prachtige monument is compleet nieuw in de verf gezet!
    Onderdelen zoals houten goot- en gevellijsten, kozijnen, ramen, deuren, kroonlijst, aluminium ramen, ijzeren ventilatieroosters, stalen constructie en het ijzeren toegangshekwerk zijn voorzien van een nieuwe laag verf.
    De stalen onderdelen zijn gegrond met de NELFAPRIME UNIVERSEEL PRIMER ZF en afgelakt met de NELFAMAR VINYL PLUS. Houten onderdelen zijn als volgt behandeld: Kaal hout en gerepareerde delen zijn bij-gegrond met NELFAPRÉ XTREME ZUSO BB. Het gronden is gedaan met NELFAPRÉ XTREME GRONDLAK. En voor de aflak is de NELFALITE XTREME GLOSS gebruikt voor een prachtig, duurzaam, hoogglanzend eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *