Projectomschrijving

Reconstructie van een gang en hal in een pand uit 1905 in Boxtel. Na verwijdering van het verlaagde plafond werd het origineel zichtbaar; de opdrachtgever wilde een kopie, maar 10 cm lager. Het enige nog (deels) aanwezige ornament is verwijderd, gerestaureerd en hiervan zijn drie nieuwe exemplaren gegoten en aangebracht, evenals het lijstwerk rondom. Alles is vervolgens geschilderd in de oorspronkelijke kleuren. Diverse elementen zijn verguld. Op basis van teruggevonden fragmenten eikenhoutimitatie op het originele bovenlicht, is besloten zowel de voordeur als tussendeuren te voorzien van eikenhoutimitatie. Ook de guirlandes zijn op beide wanden teruggeplaatst. In de gehele gang is een lambrisering aangebracht in een marmerimitatie Breche Violet. Hier bovenop is een trompe l’oeil lijst van 10 cm hoog aangebracht.

Motivatie inzender

"Het betreft een totaalproject, waarbij zowel plafonds, ornamenten, lijsten, deurpartijen, wanden, lambrisering en plinten zijn aangepakt. Uitgevoerd door slechts twee personen: Hans Boers Schilderwerken te St. Michielsgestel en Michiel van de Laar. Het resultaat is van een bijna on-Nederlands hoog niveau; divers in al zijn bewerkingen, gebruikmakend van eeuwenoude schildertechnieken, zoals verguldwerk, eikenhoutimitatie en marmeren, maar dit laatste in acrylverf. Het geheel ademt rijkdom van weleer uit, zonder dat het over de top is dankzij het subtiele kleurgebruik, perfectie in detaillering en de schijnbare eenvoud waarmee de imitaties zijn uitgevoerd."

Projectdetails

Inzender
Decoratieatelier M. van de Laar,
Vught

Editie
SchildersVakprijs 2015

Categorie
Restauratie- en decoratieschilderwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *